Etusivu
  Jäsenlehti
  tapahtumat ja retket
  Liity jäseneksi
  Yhteystiedot
  LinkitOSMO:N KESÄRETKI 2016

Tasan kello seitsemältä 10.06. starttasi rantsilalaisen Mällisen Liikenteen linja-auto kohti etelää. Limingasta otettiin täydennystä ja niin alkoi Oulun Seudun Metsätilanomistajien kesäretki. Mukaan ilmoittautui 42 retkeilijää, jotka kaikki olivat myös mukana.

Perjantaipäivän ensimmäinen retkikohde oli Pyhännällä Jukkatalo Oy:n tehtaalla. Jukkatalo Oy on yksityinen perheomisteinen konserni, joka muodostuu kahdeksasta eri osakeyhtiöstä. Jukkatalo Oy:n toimitusjohtajana toimii Mikko Tahkola joka itse oli meillä vierailun isäntänä. Kahvittelun lomassa Mikko Tahkola piti seikkaperäisen esityksen konsernin toiminnasta. Erityisesti hän korosti Pyhännän kunnan roolia yrityksen perustamisvaiheesta lähtien aivan tähän päivään saakka. Erinomainen yhteistyö kunnan kanssa on saanut aikaseksi 700 työpaikkaa, josta Pyhännällä n. 300. Varmaan monien kuntien päättäjien kannattaisi käydä opintomatkalla Pyhännällä.

Infon jälkeen teimme tutustumiskierroksen itse talotehtaalla ja yleensä tehdasalueella, jonka jälkeen matka jatkui kohti Sotkamoa ja Vuokatin Urheiluopistoa. Urheiluopiston ravintolasta olimme tilanneet lounaan, jonka nautittuamme jaksoimme jatkaa matkaa kohti Juukaa tutustumaan Tulikivi Oy:n toimintaan.

Tulikivistudiossa saimme täydellisen esityksen vuolukivituotannosta sekä yhtiön toiminnasta ja tuotteista. Tutustuminen esillä oleviin uunimalleihin näytti herättävän todella mielenkiintoa ja taisipa tulla kauppojenkin hierontaa.

Kivistudion jälkeen matkamme jatkui kohti Joensuuta, ensimmäistä yöpymispaikkaa. Yhteisen päivällisen jälkeen päivä oli ollut jo sen verran pitkä, että taisipa suurin osa porukasta köllähtää hotellin pehmoiseen punkkaan.

Ensimmäisen päivän matkaohjelmaan kuului perinteen mukaisesti arpajaiset. Vuosia retkiemme arpajaisten pääpalkintona ollutta moottorisahaa ei tänä vuonna ollut, vaan pääpalkintona oli arvokas uusi maastopyörä, jonka onnelliseksi voittajaksi tuli Maija-Liisa Myllyneva. Toisetkin arpajaiset pidettiin. Oli vain yksi palkinto ja sen voitti allekirjoittanut. En julista palkintoa mikä se oli. Kuitenkin sen verran, että sitä ei nautittu reissun aikana.

Lauantaiaamuna hyvin levätyn yön jälkeen Mällisen Pekka ohjasi Volvonsa kohti Punkaharjua ja siellä LUSTOON. Joensuun ja Luston välillä pantiin retkeläisten metsällinen tietämys tenttiin. Pidimme metsävisan johon olin laatinut kymmenen metsään liittyvää monivalintakysymystä. Pisteitä tuli aina yksi oikeasta vastauksesta. Täyteen pottiin ei yltänyt kukaan. Seitsemään pisteeseen pääsivät tiedoillaan Eeva Ukonmaanaho ja Lars Forsström. Kuuden pisteen vastauksia olikin sitten jo useampia. Nollille ei jäänyt kukaan.

Lusto on todella monipuolinen metsätalouden kehitystä kuvaava tiedekeskus. Siellä on monenlaisia näyttelyitä ja metsään liittyviä tapahtumia. Sieltä löytyy historian havinaa aina nykypäivään saakka metsätalouden joka sektorilta. Puunkorjuun kehitystä/savotointia, metsänviljelyä, metsäntutkimusta, riistaa, marjastusta, luonnonsuojelua, koneita, puutavaran uittoa ym ym. Muutaman tunnin kiertely kävi lyhyeksi, päivä-pari pitäisi varata, siksi mielenkiintoinen paikka.

Lustoon tutustumisen ja ruokailun jälkeen kävimme vielä Reijo Kilpeläisen johdolla kierroksen Laukansaaren tutkimusmetsässä. Reijo oli suunnitellut meille hienon parin tunnin tutustumismatkan tähän kohteeseen. Tutkimusmetsän aarre on puulajipuisto jossa kasvaa lähes sata eri puulajia ja lisäksi kotimaisten metsäpuiden erikoismuotoja. Taisipa olla jokaiselle retkeläiselle (paitsi Reijolle) ensimmäinen kerta kun näki Suomen pisimmän puun, 43 m pitkä lehtikuusi.

Virkistävän ja mielenkiintoisen metsäretken jälkeen osa porukasta oli vielä voimissaan jatkamaan iltaa karaoken/karaoketanssien vauhdittamana lähelle puolta yötä.

Kauniin sunnuntaiaamun valjettua lähdettiin ajelemaan kohti Oulua. Aluksi ”koukattiin” tutustumassa maailman suurimpaan puukirkkoon Kerimäellä. On todettava, että puurakentaminen hallittiin jo 1800-luvulla erinomaisesti, vaikka talotehtaita ei ollutkaan. Melkoinen leimikko raakapuuta on kirkkoon uponnut. Todella upea nähtävyys.

Jyväskylän Viherlandia oli reissumme viimeinen ruokailupaikka. Oli todella maukas ja monipuolinen lounas. Ruokailun lisäksi tutustuimme ko paikan muuhun tarjontaan ja näkyipä siellä kauppojakin syntyvän.

Iltapäiväkahvit Kärsämäellä ja laskeutuminen kotikentälle saattoi alkaa. Sunnuntai-ilta oli jo melko pitkällä kun viimeisetkin olivat kotosalla, toivottavasti reissusta virkistäytyneenä ja jotain uutta nähneenä. Kiitokset kaikille mukana olleille ja erityiset kiitokset arpajaisten palkintojen hankintaan osallistuneille Pirjo Brunnille, Arto Hongistolle, Markku Pietilälle ja Raili Raittiselle.

Timo Pietilä, retken johtaja


Jukka-talotehdas
LUSTO -Suomen Metsämuseo
Laukansaaren tutkimusmetsässä Reijo Kilpeläisen johdolla.
Kerimäen kirkko