Etusivu
  Jäsenlehti
  tapahtumat ja retket
  Liity jäseneksi
  Yhteystiedot
  LinkitOhjelmallinen päivä Oulunsalon Varjakassa la 14.9.19


Ohjelmallinen Päivä Oulunsalon Varjakassa

Nelisenkymmentä Osmolaista ja Oulun seudun metsänhoitajien jäsentä osallistui metsälliseen päivään Oulunsalon Varjakassa la. 14.09. Päivä aloitettiin Varjakan Bar&Grillillä. jossa joimme aloituskahvit ja nautimme kahden Madetojan musiikkilukion opiskelijan musisoinnista.

Aloitus seremioiden jälkeen siirryimme Lapin ammattkorkeakoulussa metsäopetuksen lehtorina toimineen Jukka Hakon metsätilalle. Jukka on metsäammattilaisena erinomaisesti hoitanut synnyinkotinsa metsiä. Aluksi saimme tutustua entisten peltojen metsityksiin. Pelloista oli suurin osa metsitetty rauduskoivulle. Viljelmät olivat onnistuneet täydellisesti, mutta ei ilman kovaa työtä. Heinittymiset ja eläintuhot (hirvet, myyrät, jänikset) oli torjuttu erinomaisesti kovalla työllä.

Visakoivuviljelmä oli jo oma maailmansa. Entiseen peltoon istutettu visakoivikko oli todella mallikelpoisessa kasvukunnossa. Visakoivun kasvatus herätti vilkasta keskustelua ja pohdintaa. Mihin markkinoit visakoivusi? Hehtaaritolkulla kasvatettujen koivujen markkinointi saattaa tuoda ongelmia. Taidepuusepänteollisuus käyttää visakoivua, mutta markkinat ovat rajalliset.

Jukan omatoimiset hoito- ja hakkuutyöt näkyivät selvästi positiivisena tuloksena kaikilla metsikkökuvioilla, joiden tehtyihin toimenpiteisiin saimme seikkaperäiset esitykset. Metsäkierroksemme aikana saimme testata metsätaitojamme Jukka Hakon ja päivän pääorganisaattorin Pauli Kankaisen laatimilla metsänarvioimistehtävillä. Piti mm. tunnistaa puulajeja, arvioida kuutiomäärää, istutusvuotta jne. Parhaiten tehtävissä onnistui Ahti Niinimaa, joka päihitti meidät mukana olleet metsäammattilaisetkin.

Eihän ole reissu eikä mikään Osmolaisilla jos ei ole arpajaisia. Tapani Miettinen (metsässä Tapani Mettänen) hoiti jälleen arpajaiset omalla mahtavalla rutiinillaan. Pääpalkinnon raivurin voitti yhdistyksemme pitkäaikainen tilintarkastaja Pekka Kylmänen. (varmaankin menee tilit taas tältä vuodelta läpi).

Pauli Kankainen ja Jukka Hakko olivat tehneet todella täydellisesti onnistuneen metsäkierroksen, joka päättyi makoisiin loimulohi- ja nokipannukahveihin Jukan ”varikolla”. Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki molemmille retken järjestelyistä.

Metsäretken jälkeen siirryimme Varjakansaareen kapulalossilla. Saaresta pj. Arton selonteko: Varjakan saha rakennettiin saareen 1898 neliraamisena. Huippuvuosina 1919 suurpalon jälkeen saaressa toimi jo 12 raaminen saha, ollen pohjoismaiden suurimpia. Työntekijöitä oli tällöin 720 ja tuotanto 100.000 kuutiota. Sahan toiminta lakkasi 1929 pääakselin katkettua ja suhdanteiden huonotessa kohti 30-luvun lamaa.

Palon jälkeen myös rakennuskanta suunniteltiin lääninarkkitehti Harald Andersin toimesta uusiksi. Asuin-, toimitila- ja teollisuusrakenukset rakennettiin harvinaisella pystyhirsimenetelmällä, mikä myös oli nopea, sillä hirsiä ei tarvinnut jättää painumaan. Asuintaloista tuli korkeatasoisia ja viihtyisiä. Näin haluttiin tasottaa vastakohtia yhteiskuntaluokkien välillä. Taloissa oli jopa sähköt ja mantereen puolella katuvalot.

Timo Pietilä

Kuvat Markku PietiläJukka Hakko esitelmöi.Metsävisan palkintojen jako.