Etusivu
  Jäsenlehti
  tapahtumat ja retket
  Liity jäseneksi
  Yhteystiedot
  LinkitPikkujoulu 2019


Osmo ry:n pikkujouluretki tehtiin tänä vuonna marraskuun aivan lopussa aikaisemmasta poiketen kaksipäiväisenä suuntautuen Muhokselle ja Rokualle. Kuljettajana oli totuttuun tapaan liikennöitsijä Pekka Mällinen Rantsilasta. Retken oli suunnitellut puheenjohtaja Arto Hongisto; hänen jouduttuaan jalkaleikkaukseen toimi vetäjänä allekirjoittanut. Aluksi nautittiin maittava lounas Koivikon maatalousoppilaitoksella, joka on nykyiseltä nimeltään Oulun Seudun Ammattiopiston Muhoksen yksikkö. Sen jälkeen metsäpuolen vetäjä lehtori Pertti Nissi esitteli oppilaitoksen Koivikon rakennuksia ja toimintaa. Sen jälkeen hän vei pikkujouluporukan Utajärvelle hakkuutyömaalle. Retkeläiset saivat ilokseen todeta, että metsäopetus on Koivikon yksikössä ajanmukaisella ja korkealla tasolla. Oppilaitoksella on 4 monitoimi- eli hakkuukonetta uusimpana Ponssen Scorpion ja lisäksi 6 ajokonetta. Oppilaat saavat 2 vuoden ajan huolellista yksilökohtaista perehdytystä metsäkoneiden käyttöön. Sen jälkeen he menevät työssäoppimisjaksolle metsäpalveluyrityksiin.

Metsähallituksen mailla olleelta työkohteelta siirryttiin Rokuan Geopark-alueelle, joka kuuluu kansainväliseen Geopark-verkostoon. Aluetta esitteli Rokua Outdoor-yritystä edustaen Juha Aitta. Tunnelmallisessa kodassa retkeläiset saivat kuulla mielenkiintoisen esityksen jääkausista alkaen. Geoparkista siirryttiin Rokua Spa- kylpylähotelliin majoittumaan. Matkalla vastattiin Timo Pietilän laatimaan opettavaiseen ja kinkkiseen metsävisaan, jonka voitti selvästi Raili Hanhela Kiimingistä. Alkuillasta pikkujouluvieraita viihdytti pianistin säestyksellä muusikko Tomi Metsäketo. Hän esitti lauluja eri puolilta maailmaa ja eri aikakausilta päätyen joululauluihin. Konsertin jälkeen nautittiin monien ylistämä herkullinen jouluateria. Loppuiltaa vietettiin karaoke-tansseissa. Toinen toistaan parempia laulutaiteilijoita astui lauteille heti edellisen lopetettua.

Lauantai-aamupäivällä tehtiin pieni kävelyrteki Rokuan kansallispuiston kauniisiin mäntyvaltaisiin mäkisiin maisemiin. Retken päätepisteenä olleella laavulla metsänhoitaja Pauli Kankainen johdatteli keskustelua metsäaiheista mm. äskettäin OP:n kanssa järjestetyn webinaarin annista. Vaikka metsänhoitaja Kankainen kertoi noudattavansa omalla pienellä metsäpalstallaan lähinnä jatkuvan kasvatuksen periaatteita, hän kehotti vähänkin isomman metsäpinta-alan omistavia suosimaan useimmiten aukkohakkuita ja tasaikäiskasvatusta. Vain sillä tavoin metsät voidaan pitkällä aikavälillä valjastaa tehokkaasti hiilen sidontaan. Hän muistutti harvennusten tarpeellisuudesta, koska vain korkeat pitkälatvuksiset puut yhteyttävät tehokkaimmin tarviten runsaasti auringonvaloa.

Laavulla myös reppunuotioita valmistavan yrityksen edustaja esitteli reppunuotioiden eri sytytystapoja ja käyttöä. Hän esitti teesin, että useimmiten metsätyöpäivä tai luontoon suuntautuva muu off-road reissu pitäisi aloittaa sillä, että laitetaan nuotio reppuun.

Metsänhoitaja Kankainen kertoi myös, että osmolaisille on suunniteltu kevätkaudelle mm. taivaanrannan maalausta. Danske Bank on alustavasti lupautunut yhteistyöhön tarjoten pelit ja pensselit tähän taiteelliseen työhön. Tilaisuuteen on tulossa alustajaksi maailmankuulu tähtien kuvaaja J-P Metsävainio pitäen esitelmän aiheesta: "Taivaallisia näkyjä Oulusta. Kankainen kertoi myös suunnitelmista tehdä kevään korvalla yhteinen retki Kajaani Seudun Metsänomistajien kanssa. Matkakohteena olisi mm. UPM:n Pietarsaaren sellutehdas.

Retkeläiset olivat kutakuinkin tyytyväisiä matkaan, vaikka suunnitelmiin kuuluneisiin kylpyläkäynteihin ja hoitoihin ei tainnut juuri kenelläkään jäädä aikaa. Ehkä matka uusitaan ensi vuonna niin, että niihinkin on ohjelmassa tilaa.

"Pohjoisen Pallonpuoliskon metsäpäällikkö"


Ponssen Scorpion ja muut ajo- ja hakkuukoneet työn touhussa. Nykyiset koneet ovat tehokkaita ja näyttävän näköisiä. Tehdas sijaitsee Vieremällä.Kello- ja koruliike Sunkoru toimii Zeppeliinissä, tarjoten myös kaiverruspalveluja. Sunkorun lahjoittaman arpajaisten pääpalkinnon voitti Tapani Miettinen.