Etusivu
  Jäsenlehti
  tapahtumat ja retket
  Liity jäseneksi
  Yhteystiedot
  LinkitOSMOLAISET ARBORETUMISSA

Limingassa Alakestilän tilan emäntä Kaisa Arvola halusi 1930-luvun alussa kotitilansa pihapiiriin puita. Niinpä hän marraskuussa v.1931 istutti poikansa Kallen kanssa ensimmäiset kuuset pihan perälle Liminkajokivarteen. Tästä alkoi v 1914 syntyneen Kallen harrastus puihin ja metsään. Erilaisia puulajeja istutettiin vuosien varrella ja harrastus jatkui vuosikymmeniä yhdessä taloon miniäksi ja Kallen emännäksi tulleen Katrin kanssa. Pihapiiriin muodostui hiljalleen lähes kolmen hehtaarin laajuinen puulajipuisto Arboretum.

Vallinkorvan metsäoppilaitoksen oppilastyönä puisto kartoitettiin 1980-luvulla, sekä puut ja pensaat merkittiin kyltein. Katri ja Kalle vaalivat puistoa huolella ja uusia lajeja istutettiin milteinpä vuosittain. Ikä kuitenkin alkoi painaa ja niinpä puisto vuokrattiin Limingan kunnalle, joka on huolehtinut puiston kunnosta liki parikymmentä vuotta.

Katrin ja Kallen poismenon jälkeen puisto joutui pikkuhiljaa hieman ”huonoon happeen”, kunnes tänä vuonna Suomen metsäkeskus, Limingan kunta ja Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha toteuttivat hankkeen jossa on kesän aikana paikannettu, tunnistettu ja kuvattu puu- ja pensaslajistoa. Nyt kävijät voivat nauttia luonnosta ja mobiililaitteiden avulla saada entistä enemmän tietoa kasveista ja Arboretumin historiasta. Alakestilän Arboretum Digi-hanketta ovat tukeneet Nouseva Rannikkoseutu ry, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus sekä paikalliset yritykset ja yhteisöt. Mm Oulun Seudun Metsätilanomistajat ry tuki hanketta pienoisella lahjoituksella.

Puistossa on n. 120 puulajia ja 60 erilaista pensasta. Puisto on suuren yleisön käytettävissä ympäri vuoden. Toivottavaa on, että mahdollisimman suuri joukko löytäisi puiston ja kävisi siihen tutustumassa. Vierailu puistossa on maksuton ja alueella olevaa paviljonkia voi käyttää pientä korvausta vastaan kahvitteluun ja makkaran paistoon ja vaikkapa kokousten pitoon. Avaimen paviljonkiin saa Limingan kunnantoimistolta.

Me Osmolaiset retkeilimme syyskuun alkupuolella puistossa. Oppaanamme oli metsäkeskuksesta nyt toteutettua hanketta touhunnut ja organisoinut yhdistyksemme jäsen Kyllikki Maaranto. Meitä oli mukavan kokoinen joukko ja tietoiskun sekä tutustumiskierroksen jälkeen nautimme paviljongissa nokipannukahvit ja tietenkin MAKKARAT. Kiitos Kyllikille ja kaikille mukana olleille.

Timo Pietilä