Etusivu
  Jäsenlehti
  tapahtumat ja retket
  Liity jäseneksi
  Yhteystiedot
  LinkitOULUN YHDISTYKSESSÄ ALOITELTIIN PAKURIN VILJELYÄ

Lehtipuissa, etenkin koivuissa esiintyvä lahottajasieni pakuri on tunnettu terveysvaikutuksistaan jo vuosituhansia. Pakuriteellä on hoidettu mm syöpää ja diabetesta jopa 1600-luvulla. Tänä päivänä etenkin Aasian maissa pakuri on erittäin suosittu terveystarkoituksissa. Markkinat esim Kiinaan ovat rajattomat.

Pakurin viljely luo mahdollisuuden metsien tuoton monipuolistamiseen. Yksi koivurunko voi homman onnistuessa tuottaa jopa kymmenen kuutiometrin kantorahatuloa vastaavan rahasumman.

Oulun Seudun Metsätilanomistajat on tehnyt yhteistyötä Suomen Pakuri Oy:n kanssa. Niinpä eräänä syyskuun lauantaina järjestimme pakuriymppien istutuksen koulutus- ja tiedotustilaisuuden allekirjoittaneen kuusi/rauduskoivu metsikössä. Tilaisuuteen osallistui kolmisenkymentä yhdistyksemme jäsentä. Suomen Pakurin edustaja Kai Korpi toimi oppaana ja istutimme yhteensä 100 ymppiä. Kolme ymppiä yhteen koivuun. Useat mukana olleet ostivat ymppejä istuttaakseen omiin koivikoihin.

Pakurin kasvatus on todella helppoa hommaa kunhan vain käsittelee ympit oikeaoppisesti. Tulosta pitäisi alkaa näkymään 2-3 vuoden kuluttua. Toivottavasti homma laajenee ja näin saadaan markkinat aukenemaan maailmalle. Keskittämällä markkinat saadaan riittävän suuret määrät kerralla toimituksiin.

Teksti Timo Pietilä

Kuvat Raili Raittinen