Etusivu
  Jäsenlehti
  tapahtumat ja retket
  Liity jäseneksi
  Yhteystiedot
  LinkitPikkujouluretki 2013

Vuoden 2013 pikkujouluretkemme suuntautui Kairanmaalle lauantaina 24 pnä marraskuuta. Viimeistä istumapaikkaa myöten täynnä ollut bussi lähti aamuvarhain köröttelemään kohti Piippolaa ja Kestilää. Päivän metsäaiheinen teema oli yhteismetsätoiminta. Limingasta matkalaisten mukana tuli myös teemamme alustaja MHY Siikalakeuden toiminnanjohtaja Kari Salo. Päämääränämme oli liminkalaisten omistama Herajärven yhteismetsä Piippolassa. Matkan aikana Kari kertoi ansiokkaasti yhteismetsän perustamiseen, toimintaan ja hallintoon liittyviä asioita. Myös Herajärven yhteismetsän toiminnasta saatiin hyvä kuvaus. Teema herätti runsaasti mielenkiintoa ja keskustelua, sillä Karilta, joka on ko. yhteismetsän hoitokunnan puheenjohtaja, saatiin todella faktatietoa yhteismetsään liittyvistä asioista.

Herajärven rannalla ryyppäsimme makoisat Piippolan 4H-yhdistykseltä tilaamamme sämpyläkahvit ja jatkoimme sen jälkeen matkaa Kestilään.

Kestilässä meitä odotti sotahistorioitsija Seppo Karppisen pihapiiri ja koti. Seppo on eläkkeellä oleva opettaja ja on vuosikymmenien ajan ollut kiinnostunut sotahistoriasta ja materiaalista. Ei voi kuin hämmästellä sitä työmäärää, minkä hän on tehnyt historian tallentamiseksi. Siihen on mennyt aikaa ja rahaa, nimenomaan omaa rahaa, sillä kaiken hän on hankkinut omillaan. Nousi todella suuri kunnioitus yhden ihmisen harrastuksesta, jota hän ei ole tehnyt vain itselleen, vaan arvokkaana työnä tulevillekin sukupolville.

Sepon luota maltoimme viimein lähteä kohti Pihkalan Maalaiskartanoa, jossa meitä odotti todella maittava ja riittoisa pikkujouluateriaa. Ennen ateriaa pääsimme pikkujoulutunnelmiin tilaisuuteen varatun laulajan/soittajan johdolla. Saipa hän meiltäkin äänet avattua joulupukkia odotellessa, jota ei kuitenkaan keliolosuhteiden vuoksi päästy tapaamaan, vaan hän oli toimittanut lahjansa Itellan kautta. Ruokailun jälkeen pääsimme käsiksi erittäin runsaaseen arpajaispöytään. Tapani Miettinen oli tehnyt suuriarvoisen työn hankkiessaan ”säkkikaupalla” arpajaispalkintoja. Kiitokset Tapanille. Arvat tekivät erinomaisesti kauppansa ja näin saimme mukavasti täydennettyä matkabudjettia. Naismetsurien joukko jatkoi voittokulkuaan, sillä nytkin pääpalkinto meni naismetsänomistajalle.

Kiitokset kaikille mukana olleille, toivottavasti tulevankin joulun alla voimme viettää yhtä rattoisan retkipäivän.


Hyvin hoidetut metsät, kaunis järvimaisema ja mukavat mökit rannalla korostivat Herajärven yhteismetsän imagoa. Mukava oli kahvitella ja jutustella yhteismetsäasioista vaikka talvinen päivä olikin.
Seppo Karppisen, selin vasemmalla, tarinat saivat vain ihmettelemään yhden ihmisen intoa ja voimavaroja harrastuksensa suhteen.
Ovatkohan lottapuvut odottamassa kantajaa kaveriksi sinkkuna elelevälle Sepolle.
Näitäkin tuotteita tarvittiin sota-aikana keventämään pelkoa ja mielen virkistykseksi.
Jo pihapiiri antoi idyllisen, pikkujoulullisen tunnelman saavuttuamme Maalaiskartano Pihkalaan.
Kumpaahan tulee ensin, kinkkua vai joulupukki? Kinkkua lisukkeineen tuli ja oli todella hyvää. (Eikä ollut lanttulootasa inkivääriä)
Joululaulut kuuluvat olennaisena osana pikkujoulutunnelmaan. Mikäpä oli lauleskellessa kun oli hyvä vetäjä. Kuvassa taka-alalla.Teksti Timo Pietilä

Kuvat Raili Raittinen